Різдвяні пряники — «панянки» і «коники» печуть для дітей на Різдвяні свята. Упродовж століть українки Полтавщини та Слобожанщини випікали на Різдво
святкове печиво та прикрашали його різноманітними візерунками. З ними також був
пов’язаний цілий обряд дарування, який ще більше зближував родину під час свят.
Саме на Різдво діти могли отримати в подарунок від близьких це святкове печиво.
Для них потрібне дуже просте
тісто: лише борошно з водою та медом і цукровий сироп. Фігурку пряника покривають буряковим соком, а потім розписують
кольоровою глазур’ю: білою та жовтою. Візерунок не позначає натуралістичних деталей — тут не видно гриви,
очей, копит. Це образ, який будить уяву і запрошує подивитися на світ по-новому.
Діти зазвичай не куштували його відразу, а ставили на видне місце й ще
довго розглядали свої різдвяні скарби. Бувало це милування та спогади про
Різдво тривали до літа чи осені. Рецептура печива дозволяла – пряник ставав солодким
сухариком, який чудово ласував із молоком.
На передодні святкових днів в школі працювала " Майстерня пряників".Учні 5-А, 5-Б, 5-В, 6-А,
6-Б, 7-Б класів відроджували традицію розпису пряників. Звичайно, самі учні не випікали їх, а тільки розмальовували. За смаколик велика подяка майстрині п.Ірині, яка спекла такі чудові пряники.
Використані ресурси:
Немає коментарів:
Дописати коментар