четвер, 7 грудня 2023 р.

ART - майстерка " Розпис пряників".

   Різдвяні пряники — «панянки» і «коники» печуть для дітей на Різдвяні свята. Упродовж століть українки Полтавщини та Слобожанщини випікали на Різдво святкове печиво та прикрашали його різноманітними візерунками. З ними також був пов’язаний цілий обряд дарування, який ще більше зближував родину під час свят. Саме на Різдво діти могли отримати в подарунок від близьких це святкове печиво.   
     Для них потрібне дуже просте тісто: лише борошно з водою та медом і цукровий сироп. Фігурку пряника покривають буряковим соком, а потім розписують кольоровою глазур’ю: білою та жовтою. Візерунок не позначає натуралістичних деталей — тут не видно гриви, очей, копит. Це образ, який будить уяву і запрошує подивитися на світ по-новому. 
     Діти зазвичай не куштували його відразу, а ставили на видне місце й ще довго розглядали свої різдвяні скарби. Бувало це милування та спогади про Різдво тривали до літа чи осені. Рецептура печива дозволяла – пряник ставав солодким сухариком, який чудово ласував із молоком.
 На передодні  святкових днів в школі працювала " Майстерня пряників".Учні 5-А, 5-Б, 5-В, 6-А, 
6-Б, 7-Б класів відроджували традицію розпису пряників. Звичайно, самі учні не випікали їх, а тільки розмальовували. За смаколик  велика подяка майстрині п.Ірині, яка спекла такі чудові пряники.






Використані ресурси:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.