неділя, 29 жовтня 2023 р.

Освітні ноу-хау та інноваційні лайфхаки.Чек - лист для успішного навчання

   Статистика показує, що людина за першу годину забуває 60% отриманої інформації. На жаль, неможливо тримати все в голові, тому важливі речі краще записувати. Контролювати виконання завдань можна за допомогою інструментів. Розглянемо один з ефективних способів самоперевірки.

    Що таке чек-лист?

Чек-лист — це контрольний список дій, який допомагає систематизувати роботу, уникнути помилок і відстежувати процес. Подібна інструкція економить час, позбавляючи голову зайвого навантаження.  

Два типи check-list розрізняються за призначенням:

 1.«Прочитав — зробив». Документ із прописаними діями, які слід по черзі виконати. Тут немає чекбоксів для позначки «виконано». Такий список нагадує кулінарний рецепт, де потрібно дотримуватися інструкції в приготуванні страви.                                                                                     2. «Зробив — відмітив». Формат містить спеціальні  комірки для того, щоб відзначити дію як виконану. Такий шаблон чек аркуша включає дії в довільному порядку, послідовність не має значення. Це може бути список дій необхідних для виконання учнівського проєкту, аналізу музичного твору, самоаналізу.

              Чек-листи- це корисна інструкція, яка виконує такі функції:

  Оптимізація. У повсякденній роботі ми стикаємося з повторюваними етапами. Щоб не пропустити деталі, нюанси та етапи роботи, я звертаюся до чек-листа, в якому прописані важливі дії.                                                                                                                                   
 
   Відстеження та контроль. Check-list допомагає розділити складне завдання на кілька простих етапів, щоб полегшити процес. Ви наочно бачите, що вже виконано, а де варто прискоритися. Дотримуючись інструкції, завдання легше закрити: людину веде підсвідоме бажання швидше проставити галочки навпроти кожного пункту.                                                                              
 
    Можливість оцінити якість роботи. Якщо гайд завжди під рукою, ви легко оцінюєте, наскільки якісно виконується завдання, як швидко команда(учень) досягне результату.
 
   Інструмент мотивації. Кажуть, «великого слона легше їсти по шматочках». У такому випадку, check-list розбиває цього “страшного” слона — глобальне завдання — на дрібні шматочки. Такий метод допомагає подолати страх перед труднощами та швидше прийняти виклик — виконати дію та отримати результат.                                                                                                                            

 Чек-листи можуть стати чудовим доповненням до: 

-будь-якого уроку;
-домашнього завдвння;
-перевірки набутих знань;
-цікавої виховної години;
- рефлексії  
   Для того, щоби зробити список візуально привабливим і стильним, скористайтеся графічними онлайн-редакторами. У пошуку на сайті можна ввести «чек-лист» або «checklist» та знайти стильний і яскравий шаблон.                                                                                                
    Canva- має українськомовну версію та безліч шаблонів для оформлення чек-листів. До того ж їх можна змінювати за власним бажанням.
Чек лист до теми "Походження мистецтва" 5 клас.
Проєкт " Створення шумового інструменту".

9 клас  робота над проєктом "Німе кіно".


Використані ресурси:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.